19.11.10

Pecah Ais

Dalam dunia ni ada dua kumpulan manusia. 1) kumpulan bekerja 2) kumpulan tidak bekerja. Aku dalam kumpulan pertama.

Dalam kumpulan bekerja ada dua jenis kumpulan manusia. 1) Bekerja sebagai bos 2) Bekerja sebagai kuli. Aku kumpulan yang kedua.

Dalam kehidupan bekerja sebagai kuli, bukan satu perkara yang boleh dipandang mudah. Biarpun tidak berkereta besar, berumah banglo dan berpejabat besar, tapi aku masih ke pejabat lengkap berpakaian dan berkasut segak bergaya. Kadang-kadang Nampak gaya seperti seorang entrepreneur, kadang-kadang nampak bergaya macam cikgu sekolah tadika, biasanya aku lebih gemar berpakaian seperti seorang jurujal berjaya cuma tanpa briefcase hitam dan tidak bertandang dari satu rumah ke rumah yang lain.

Bila kita jadi kuli, bukan mudah untuk kita berinteraksi dengan pihak atasan, apatah lagi apabila cuba berdiplomatik di hujung-hujung tahun dengan harapan mendapat habuan bonus yang sentiasa ditunggu-tunggu. Bila kita jadi kuli, kita umpama mendaki bukit yang makin tinggi, dan jatuh bergolek umpama nangka busuk. Kita takkan dipandang kalau kita tak pandai bersuara lebih dari yang dibuat, kita takkan diherankan kalau kerja setengah mati dan segala kesempatan tidak diambil peduli. Ini Malaysialah oi! Kalau kerja sampai mati, orang kata kita kumpul harta, kalau kerja sambil lewa orang kata kita makan duit haram!

Apa sebenarnya yang kita kejarkan setiap 8 jam sehari di pejabat? Kita bekerja dengan satu konsep, mahu dapatkan mata pencarian dan melangsaikan segala hutang. Tapi berapa ramai antara kita yang berfikir tentang konsep yang lain, kita bekerja sebab minat… Passion!? Berapa ramai antara kita yang terfikir kita bekerja dengan niat mahu membantu? Berapa ramai antara kita yang terdetik di dalam hati, kita bekerja sebab mahu sahut impian mak bapak kita?! Dan Berapa ramai antara kita yang bekerja untuk kepuasan diri sendiri? Dan berapa ramai yang terfikir kita bekerja sebab kita dah habis belajar, apa lagi nak buat kalau tak kerja?

Aku masih sebagai kuli for god sake! Tak usah berangan lah bila bekerja semata-mata nak jadi kaya!

No comments:

Post a Comment